Hallarna i hörnet Kungsgatan – Slottsgatan – Tunnbindaregatan är ett kulturkvarter som sticker ut med plats för all form av kulturutövning.
– Hallarna är verkligen en lekfull och inspirerande fastighet, olik alla andra, säger Malin Eklöf på Norrevo.

Den som någon gång besökt Hallarna eller bara vandrat in på dess utegård håller med. Fastigheten andas kreativitet vid första anblicken.
– Just nu pågår arbetet med att få den här byggnaden in i 2021 och då börjar vi med hjärta och lungor. Men vi måste skynda långsamt då byggnaden är väldigt värdefull för förra sekelskiftets industriarkitektur, säger Malin Eklöf.
Bland annat ska fönstren renoveras och här kommer såklart inte alla fönstren se likadana ut utan fönsterkarmarna ska färgsättas i olika färger, men samma färger går igen i skulpturen Bollop på innergården.

Kulturkammaren är en Norrköpingsbaserad ideell förening, bildad 1992. Föreningen har 28 medlemsgrupper, som omfattar över 1100 personer, alla verksamma inom musik, teater eller annan kulturell och kreativ verksamhet. Medlemmarna är aktiva både lokalt och över hela landet. De sysslar med mängder av uttrycksformer som barnteater, musik, dans, körverksamhet och kreativa näringar. Hallarna, Dynamo, Teater Bråddgatan 34 och Företagsateljéerna är de publika varumärkena som föreningen förvaltar. Kvarteret rymmer även Scenkonst Östs verkstäder och kontor.
När det inte är pandemi arrangeras hundratals framträdanden, med tiotusentals besökare. Utöver det arbetar mängder av kreatörer dagligen i huset med repetitioner, kurser och studiecirklar.

Hallarna har en historia som lite otursdrabbad fabriksbyggnad. 1872 startades ett bolag för att idka bomulls-, linne-, och ylleväveri, men sex år senare gick företaget i konkurs. Väfveriaktiebolaget Hallen tog över, men inte heller det blev särskilt långlivat utan trädde i likvidation 1894 efter ekonomiska problem. Tredje gången gillt startade D. Brücks Fabriks Aktiebolag sin verksamhet här. De byggde ett nytt fabrikshus, med en borgliknande fasad ut mot Kungsgatan. Brück ville ha en vacker slottskänsla över sitt kvarter, vilket stadsarkitekten Karl Flodin ritade fram. De skaffade moderna maskiner och kom på kort tid i gång med omfattande tillverkning av olika slags ylletyger. Fabriken blev snabbt Norrköpings största ylleproducent, under namnet Brücks Fabriker AB. Verksamheten expanderade och 1913 gick yllefabrikerna i stan, Brücks, Bergsbro och Wahrens bolag samman till YFA som senare övertogs av Holmens bruk. Företaget utvecklade sig snabbt till en av landets största och modernaste ylleindustrier. 1970 tvingades dock alltihop stänga ned under textilkrisen då över 900 fabriksarbetare i Norrköping blev arbetslösa. Kommunen köpte hela kvarteret och hyrde ut ytorna till olika verksamheter.

 

TVÅ HYRESGÄSTER PÅ HALLARNA:

Johanna Roos, 35 år, Johanna Roos Design, johannaroosdesign.se

Johanna är utbildad till Informationsdesigner med inriktning på teknisk illustration, en kandidatexamen på MDH i Eskilstuna. Efter sin utbildning jobbade hon under en kort tid som nyhetsgrafiker på VLT i Västerås, men flyttade till Norrköping när hon fick jobb på Stadiums huvudkontor. Efter 10 år som grafisk designer på Stadium startade Johanna Roos eget för drygt tre år sedan. Som de flesta började hon mestadels jobba hemifrån, men längtade efter att få vara del av en kreativ miljö när hon jobbade med sina egna uppdrag. Den 1 december 2019 flyttade hon in i en liten ateljé i Hallarna.

– I den här miljön tillåts jag utvecklas på ett helt annat sätt än jag hade gjort i en kontorsmiljö. Dessutom är det ett ställe som känns representativt när man bjuder in till ett kreativt möte som även ligger bra till geografiskt, säger Johanna.

Johanna jobbar fortsatt som grafisk designer, mönsterdesigner och illustratör med fokus på just mönster. Utöver mönster så jobbar gör hon även med övrig grafisk design i allt från illustrationer till förpackningsdesign och logotyper.
Det är i ett långsmalt rum med vackert industrifönster i söderläge med ljus som flödar in som hon är produktiv. Miljön och människorna i Hallarna hjälper henne framåt i att vara sitt eget varumärke och utvecklas konstnärligt.

– Här finns människor med olika kreativa yrken där vi delar kök och intressanta diskussioner. Genom den här miljön har jag vågat leva ut mer och utvecklat mig konstnärligt inom bland annat akvarell, tusch och växtfärgning.

Niclas Fasth, 34 år, fotograf, nfasth.se

Niclas Fasth har en magisterexamen i litteraturvetenskap och har även studerat medie- och kommunikationsvetenskap i Linköping. Han jobbade till en början som retuschör på en produktionsbyrå i Stockholm, där han också bland annat fotograferade produktbilder, men är sedan 7 år frilansande porträtt- och reportagefotograf. För 6 år sen flyttade han in på Hallarna.

– Här känner jag ett sammanhang och en gemenskap, men vi måste inte förhålla oss till varandra. Vi får ändå känslan och funktionen i att ha kollegor där jag får mycket input och känner mig kreativt uppfylld, säger Niclas.

Som fotograf blir det mycket flängande där han behöver komma till folk. Därför passar Hallarna bra att ha som bas som dessutom i sig är lättillgänglig.

– Som fotograf är inte solsidan så bra när man sitter och redigerar. Nu har jag precis flyttat ihop med en konstnär i ett smalt, avlångt rum med fönster bort från solen. Det passar mig bra, och behöver jag fotografera kan jag göra det i stora ateljén.