Norrköpings Friidrottsarena som ligger på Himmelstalundsområdet invigdes i juni 2019. På grund av pandemin har inga större tävlingar kunnat arrangeras, men nästa år står Norrköping och Tjalve Friidrott som värd för friidrotts-SM 2022.

Norrköpings Friidrottsarena är en kommunal arena, som ägs och förvaltas av det kommunala bolaget Norrevo. Friidrottsarenan har en läktare med 1 000 sittplatser under tak och vid större tävlingar finns det möjlighet att komplettera med tillfälliga läktare. Då går det att ta emot nästan 5 000 sittande åskådare.

Det har varit ett väldigt stort anläggningsjobb med att mäta och se till att alla regler för mått följs enligt Europeiska Friidrottsförbundet och World Athletics regler. En hel del elrör har grävts ner i marken, närmare bestämt cirka 2 mil för tidtagning, el, fiber och belysning. Arenan har även ledbelysning, så det blir som dagsljus även när det är mörkt. En ovanlig satsning som inte utförts tidigare på friidrottsarenor i Sverige.

Arenan är Tjalve Friidrotts hemmaarena och de ansvarar för drift, skötsel och bokningar på arenan. Tjalve Friidrott Norrköping har cirka 600 medlemmar där drygt hälften är under 18 år. Många arrangemang har ställts in under pandemin, men friidrottsskolan ”Sommarkul med Tjalve” har haft ca 200 barn i åldern 7-12 år i verksamheten.

5-7 augusti 2022 kommer friidrotts-SM att hållas på Norrköpings friidrottsarena på Himmelstalundsområdet. Under tävlingarna väntas runt 700 idrottare åka till Norrköping för att göra upp i sammanlagt 36 individuella grenar för både kvinnor och män. Senast Norrköping arrangerade ett helt friidrotts-SM var på Idrottsparken 1906 och nu sluter näringsliv och övriga aktörer upp för att utforma ett minnesvärt evenemang för såväl deltagande som besökare.

– Vi har flera duktiga lokala förmågor som t ex Joacim Wadstein, Tuvalisa Rosenquist och Linus Jönsson som förväntas delta. Förhoppningsvis väcker tävlingarna ett intresse för friidrott hos många ungdomar och får nuvarande talanger att vilja satsa vidare, säger Anna Palmerius, ordförande i Tjalve Friidrott.

Tjalve Friidrott har god mästerskapsvana genom att de under de senaste åren arrangerat bland annat inomhus-SM och lag-SM samt diverse USM-tävlingar både inne och ute. Dessutom är Norrköpings nya arena välplanerad och uppfyller alla krav friidrottsförbundet har för en SM-arena, vilket ger förutsättningarna att kunna visa upp friidrott när den är som bäst. Arenan är byggd för att klara tävlingar enligt WA (World Athletics). Mått och utrustning utgår från Svenska Friidrottsförbundets specifikationer, med vissa tillägg enligt internationell standard.