Norrköpings Konstmuseum invigdes 1946 på sin nuvarande plats och har en av Sveriges främsta konstsamlingar inom modernism och samtidskonst. Här finns även de flesta nyskapande och mest uppmärksammade konstnärer representerade vilket lockar mellan 40 000–60 000 besökare om året.

Besökarna består av konstintresserade Norrköpingsbor, barn och unga samt tillresande från Stockholm och andra delar av Sverige och Europa.
– Vårt uppdrag är att vårda, bevara och förmedla konst till alla. Vi har en fantastisk konstsamling och det handlar om att skapa aktiviteter runt konsten, alltifrån utställningar till pedagogisk verksamhet. Vi arbetar med konstnärer på olika sätt, både här och i stadsrummet med den offentliga konsten. Konst och skapande ska vara en del av allas vardag och vår Pop-Up-verksamhet är otroligt uppskattad. Museet ligger nära Hageby och där samarbetar vi med biblioteket, fritidsgården och andra aktörer. För mig är det vad jag drivs av, att nå barn och unga. Det är en demokratifråga, säger Helena Persson, museichef.

Modernistiska klassiker

Konstmuseets konstsamling omfattar ungefär 30 000 verk med en stor internationell grafiksamling med verk av Rembrandt och Dürer.
Måleri och skulptursamlingen är svensk med tyngdpunkt från sent 1800-tal till i dag, det som kallas modernistiska klassiker. Majoriteten av konsten är donationer, men museet har ibland kunnat köpa in själva eller fått gåvor från vänföreningen.
– Vi överväger alltid om vi ska ta emot en donation eller inte då vi inte har hur mycket plats som helst. Om ett verk har tillräcklig stor betydelse tar vi gärna emot det, säger Helena Persson.
Museets historia började just med en generös donation av industrimannen Pehr Swartz vid sekelskiftet 1900. Delar av hans gåva av mer än 500 konstverk ställdes ut i Villa Swartz, som från 1913 var både museum och bibliotek. 27 september 1946 invigde kronprins Gustav Adolf Konstmuseets nuvarande byggnad vid Kristinaplatsen. Museet ritades av stadsarkitekt Kurt von Schmalensee och Erik Chambert formgav möbler. Stadens satsning väckte stor uppmärksamhet i nationell press.

Optimal plats

Det är på Kristinaplatsen Norrköpings Konstmuseum står, omgiven av patriciervillor och magnoliaträd.
– Vi tycker att det är en optimal plats då vi har en tydlig länk via Drottninggatan genom hela Norrköping om man kommer hit med tåg. Vi är en del av city, men avgränsade av de fantastiska promenaderna som övergår i trädgårdsstaden. I sommar kommer vi att ha nya aktiviteter utanför museibyggnaden i Skulpturparken under temat Scen Harlekinen, säger Helena.
Skulpturparken invigdes 1960 och tillkom även den genom en donation av byggmästare Sture Gillgård. Här finns 15 skulpturer av bland andra Eric Grate, Elli Hemberg och Olle Baertling. Sommartid används parken ofta för musikevenemang, skapande verksamhet och picknick i det gröna.

Byggnaden följer med tiden

Konstmuseet byggdes till 1964 också då efter ritningar av Kurt von Schmalensee. Då tillkom filmsalen Harlekinen. 1997 gjordes en omfattande renovering, då klimatanläggning tillfördes. Exteriören justerades i söderläge, där tre burspråk mot museiparken ersatte tidigare fönsterrad, vilket skyddade konsten samtidigt som kontakten med parken utanför ökade.
– Det är aldrig enkelt att vara i en så gedigen byggnad. Det går inte att flytta väggar, men jag är förvånad över hur väl vår byggnad följt med tiden. De kvaliteter som finns i materialval och utförande är unika. Vårt stora galleri lockar fortfarande unga arkitekter som intresserar sig för rumsvolym och ljus.
2014 tillfördes nytt säkerhetssystem och tillgängligheten prioriterades. Det var ett måste för att kunna försäkra konstverken som kan vara värda uppemot 100 miljoner kronor. Ett hus med så värdefull konst ställer krav på samarbetet med fastighetsägaren Norrevo.
– Vi har en väldigt öppen och tillitsfull kommunikation och jobbar i nära samverkan. Vi har så hög säkerhet att en extern driftstekniker inte kan gå in i lokaler utan samarbete med oss. Det är en trygghet för båda parter.

Offentlig konst

Under pandemin har Norrevo satsat cirka 2,5 miljoner kronor på en rejäl uppdatering av muséet. Många arbetstimmar har lagts på entrén, fasadbelysning, el, bildverkstad, nya toaletter och inte minst serveringen med ett 30-tal sittplatser. Serveringen kommer öppna under försommaren med en ny entreprenör som ska hålla öppet vid lunchvisningar och olika programverksamheter även under kvällar och helger.
Norrköpings Konstmuseum ansvarar även för kommunens offentliga konst och planerar projekt i samverkan med Samhällsbyggnadskontoret och Norrevo via Konstteamet. Ett stort projekt är Inre Hamnen.
– Inre Hamnen kommer bli Norrköpings största manifestation där konstnärer gestaltar flera platser. Tanken är att tillgängligheten till platsen på så sätt ska öka även för de som inte bor eller verkar där. Skapa nyfikenhet. Och att vi via konsten bidrar till ett attraktivt Norrköping för alla, säger Helena.
Ett annat projekt i närtid och som är ett samarbete med Norrevo är Nya Torgets parkeringshus där lokala konstnärer ska ställa ut.
– Norrköping är definitivt en konststad på Sverigekartan och vårt sätt att arbeta tillsammans är en förutsättning för att ge norrköpingsborna så många upplevelser som möjligt. Norrköping är en fantastisk stad med många kvaliteter att värna, avslutar Helena Persson.