Adventsljusstaken på Värmekyrkan har spridit sitt milda sken över Norrköping under vintern. De monterades den 18 november och det första ljuset tändes traditionsenligt under första advent. Adventsljusstaken kommer att lysa till och med den 13 januari, vilket är en lite kortare period jämfört med föregående år.

Den äldsta delen av Andrew Malcolms ångkraftcentral byggdes i två etapper 1927 och 1930 efter ritningar av arkitekten Ivar Tengbom. Med sin gulputsade fasad och höga smala fönster är byggnaden en fin representant för den 1920-talsklassicism som vi kan se flera exempel på i Industrilandskapet. Byggnaden innehöll tre stora koleldade ångpannor som försåg textil- och pappersindustrin i Holmenområdet med värme och ånga.  År 2000 byggdes Värmekyrkan om till festlokal och kontor.

Det är Louis De Geer konsert & kongress som är Norrevos hyresgäst av Värmekyrkans festlokal och de hyr i sin tur ut den till konferenser, bröllop, filminspelningar, mässor, utställningar och mycket mer.

Fakta om jätteljusstaken:

  • Jätteljusstaken på Värmekyrkan är förmodligen Sveriges största adventsljusstake med en total höjd om 49,5 meter.
  • Lågorna är 3,5 meter höga och väger 70 kilo vardera. De är sydda i form av en påse som stadgas upp av metallbågar. Materialet som används är ventilationsduk, som släpper igenom luft för att lågorna inte ska behöva stå emot fullt så mycket vind.
  • Lågorna och lamporna renoveras varje år inför monteringen.
  • Första året ljusstaken sattes upp var årsskiftet 2000 – 2001.

Här hittar du mer information om hur Norrköpings kommuns julbelysningen genomförs på ett ansvarsfullt sätt:
Julbelysning och Norrköping Light Festival kommer att genomföras på ett ansvarsfullt sätt (norrkoping.se)